Het gebruik van de sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen omleggen is niet het prettigste werk wat er gedaan moet worden, al worden de sneeuwkettingen wel steeds makkelijker te gebruiken.

Sneeuwkettingen zijn niet altijd noodzakelijk. Veel wintersport bestemmingen zijn vaak te bereiken zonder dat je je sneeuwkettingen nodig hebt. Maar neem ze uit voorzorg toch altijd mee.

In sommige landen zijn sneeuwkettingen onder bepaalde omstandigheden verplicht. Als je deze niet gebruikt heb je kans op een flinke boete. Ook kan het gevolgen hebben bij een aanrijding.

Als je op wintersport gaat in Tsjechië of Hongarije is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Zonder de kettingen is het mogelijk dat je het land niet mag betreden. Ook in Oostenrijk en Noord-Italië zijn sneeuwkettingen verplicht, maar wordt de betreding van het land je niet ontzegd.

Het is niet verstandig om het omleggen van de kettingen lang uit te stellen. In heel veel sneeuwgebieden wordt de noodzakelijkheid van sneeuwkettingen op tijd aangegeven. Ook zijn deze sneeuwgebieden vaak voorzien van speciale parkeergelegenheden waar de sneeuwkettingen omgelegd kunnen worden.

Leg de sneeuwkettingen weer af zodra ze niet meer nodig zijn. Doe dit om slijtage te voorkomen.
Als de schakels van de sneeuwkettingen vervangen moeten worden, heb je schakels en een buigtang nodig. Deze zijn vaak bij tankstations te verkrijgen.

De maximale snelheid als je met sneeuwkettingen rijdt is 50 km/u. Een hogere snelheid is gevaarlijk en beschadigt de wielen en de sneeuwkettingen.

 

Tips:

  • Laat u adviseren bij de aankoop van de sneeuwkettingen
  • Zorg dat je de handleiding voor het begin van de vakantie hebt gelezen
  • Oefen een aantal keer op je gemak met het omleggen van de sneeuwkettingen, zodat je in de sneeuwgebieden niet voor verrassingen komt te staan.
  • Voor vertrek kan je het best de wieldoppen van de banden verwijderen. Deze worden namelijk beschadigd door de kettingen
  • Zorg ervoor dat als je de kettingen nodig hebt, je deze makkelijk kunt pakken.
  • De kettingen omleggen is niet echt een plezierig werkje. Het is voor jezelf fijner om handschoenen, een oude jas, een fluorescerend hesje, een kokosmatje en eventueel een zaklantaarn bij de kettingen in de buurt te hebben.
  • Zorg dat de sneeuwkettingen altijd om de aangedreven wielen gelegd worden
  • Reinig de kettingen bij thuiskomst met warm water en droog ze af. Bewaar ze ook op een droge plaats, dan heb kan je langer gebruik maken van je kettingen.