De juiste skibril


De lens

De lens is het belangrijkste van de skibril. Meestal worden deze gemaakt van policarbonaat of een variant hierop. Dit kan namelijk niet breken en dus veiliger. Dit is wel een vrij duur materiaal om op sterkte te laten maken. Er kan ook een kunststof lens aan de binnenkant van het montuur geklikt worden. Er zijn ook skibrillen die over je eigen bril te dragen zijn.


Indicatie

Wat is nou de juiste lens? Om dit makkelijker te maken is er een CE-norm vastgesteld die vijf categorieën lenzen onderscheidt:

Indicatie 0 is geschikt voor zeer zwak licht. De kleur van de lens is geel. Bij deze lens is het absorptievermogen is gering.

Indicatie 1 is geschikt voor zwak licht. De kleur van de lens is geel of oranje. Bij deze lens is het absorptievermogen 20-56%.

Indicatie 2 is geschikt voor gemiddeld zonlicht. De kleur van de lens is rood, roze of bruin. Bij deze lens is het absorptievermogen 57-81%.

Indicatie 3 is geschikt voor fel licht. De lens heeft een spiegeleffect. Bij deze lens is het absorptievermogen 82-91%.

Indicatie 4 is geschikt voor extreem licht. De kleur van de lens is zeer donker VL. Bij deze lens is het absorptievermogen 92-97%.


Tips
  • De lens moet het oog aan alle kanten beschermen. Er kan ook via de onder- en de zijkant veel licht het oog bereiken. Sneeuw weerkaatst het zonlicht. Veel lenzen hebben een bolle vorm, zodat dit voorkomen wordt.
  • Voor ventilatie hebben de meeste goede skibrillen een dubbele of triple lens.
  • Een verstelbare elastische band en een beweegbare verbinding tussen de band en de bril bieden meer comfort.

Aanrader: Een zonnebril. Warmte, wind en sneeuw veranderen de samenstelling van het traanvocht, waardoor het filterend vermogen minder is. Je loopt veel sneller schade op aan je ogen als je geen goede zonnebril op hebt. Veel voorkomende letsels tijdens de wintersport zijn sneeuwblindheid en grauwe staar.